Οι προτάσεις Ράιχενμπαχ για τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων

Προτάσεις για την επίλυση των ρυθμιστικών αδιεξόδων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα παρουσιάσει σήμερα σε ειδική εκδήλωση η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force).

Το Κείμενο Πολιτικής της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ φέρει τον τίτλο “Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα” και έχει συνταχθεί με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και την κοινή συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Η έκθεση της Task Force εξετάζει το συνολικό ρυθμιστικό και διοικητικό περιβάλλον που σχετίζεται με τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπεριέχει οριζόντιες προτάσεις για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη φορολογία, τον ανταγωνισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη διεθνοποίηση προϊόντων, το ασφαλιστικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

Ειδικό βάρος δίνεται στην αξιοποίηση των τραπεζικών δομών και στην εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων υπέρ της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη βάση αυτή αναμένεται σήμερα να αποκρυσταλλωθούν και προτάσεις που προβλέπουν τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται πως η Ομάδα Ράιχενμπαχ έχει αναγνωρίσει εγκαίρως ότι αρκετά από τα υφιστάμενα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ που είναι σήμερα διαθέσιμα για τη στήριξη του δανεισμού μέσω τραπεζών, σε συνεργασία με τους εθνικούς και τις ευρωπαϊκούς ενδιάμεσους φορείς, δεν είναι αποδοτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρείχε τεχνικές συμβουλές στην κυβέρνηση για τη θέσπιση προσωρινού καθεστώτος εγγυήσεων, με ενδεχόμενη ανακατανομή των μη εκταμιευθέντων ποσών των Διαρθρωτικών Ταμείων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Αν και η πρόταση για το εν λόγω ειδικά προσαρμοσμένο μέσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω, οι συζητήσεις έχουν συμβάλει στη βελτίωση του σχεδιασμού των νέων χρηματοδοτικών μέσων που θα είναι διαθέσιμα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, η έκθεση της Task Force λαμβάνει υπόψη και την αξιολόγηση της διοικητικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε 13 τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους περιλαμβάνονται το εταιρικό δίκαιο, οι δημόσιες συμβάσεις, το δίκαιο του ΦΠΑ και η γεωργία κ.α.. Σημειώνεται πως το κόστος για τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην εν λόγω διοικητική επιβάρυνση εκτιμήθηκε σε περίπου 3,28 δισ. ευρώ ετησίως!