Ζανιάς: Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των προβληματικών δανείων

Τους βασικούς λόγους, οι οποίοι δίνουν στους Έλληνες την απαραίτητη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της κρίσης ανέλυσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. 

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο στο Λονδίνο ο κ. Ζανιάς σκιαγράφησε ακόμη τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που επιτρέπουν το χαρακτηρισμού του χρέους ως διαχειρίσιμο.

"Οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες διορθώνονται, η ανάπτυξη επέστρεψε, η  δυναμική της ανάπτυξης είναι μεγάλη, οι τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί, οι κίνδυνοι του δημόσιου χρέους της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζονται", όπως ανέφερε

Συμπλήρωσε επίσης ότι "η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αυξάνεται καθώς οι συνθήκες ρευστότητας και η απορρόφηση των διαρθρωτικών κονδυλίων βελτιώνονται, τα τουριστικά έσοδα αυξάνονται, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνεχίζονται και η κυβέρνηση πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές". 

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "ο ελληνικός κλάδος είναι καλά θωρακισμένος και στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία των προβληματικών δανείων, για τα οποία επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης τους επιβραδύνεται, ενώ ο δείκτης κάλυψης τους ξεπερνά το 50%".

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής:

  • Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV)
  • Η μέση εναπομένουσα διάρκεια του ελληνικού χρέους υπερβαίνει τα 16 ½ έτη (2,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ)
  • Το προφίλ λήξεων και το κόστος εξυπηρέτησης είναι σε λογικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2022
  • Το 87% του ελληνικού δημοσίου χρέους κατέχεται σήμερα από τον «επίσημο τομέα»
  • Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί ακόμη και αν υπάρξει μικρή -έμμεση απομείωση του (OSI)
  • Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης θα μειώσει το βάρος εξυπηρέτησης
  • Τα κεφάλαια από ιδιωτικοποιήσεις θα βελτιώσουν το προφίλ του χρέους.