Δραγασάκης: Δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε τη χώρα στα ελλείμματα

Απαντήσεις σε όλους όσους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ, για ακατάσχετη παροχολογία οι οποίες και θα εκτινάξουν τα ελλείμματα έδωσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Βήμα FM", ο κ. Δραγασάκης έδωσε διαβεβαιώσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται η χώρα να γυρίσει στα ελλείμματα και ότι όλες οι προτάσεις γίνονται σε συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

"Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για όποιον θέλει να σχεδιάσει πολιτική. Δηλαδή, δεν πάμε ξανά σε ελλείμματα, αυτό είναι η παραδοχή", ανέφερε ο κ. Δραγσάκης και συμπλήρωσε "όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού".

Ο ίδιος υπογράμμισε βέβαια ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν το πρόγραμμα του κόμματος αλλά ένα μικρό μέρος.

"Αυτά που είπαμε, δεν είναι το πρόγραμμά μας, αλλά ένα μικρό μέρος – θα το έλεγα πρόγευμα – με την έννοια ότι μας απασχολεί το πώς θα ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα, διότι θεωρούμε ότι είναι βαλτωμένη", σημείωσε.

Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι "οι αριθμοί όλοι είναι ενδεικτικοί, και δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ζυγαριά φαρμακείου, διότι και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αποκτήσουμε εικόνα, με στοιχεία, να βρούμε κάποιους αριθμούς με υπερτιμολόγηση και άλλους με υποτιμολόγηση".

Που θα βρεθούν τα χρήματα

Άριστος γνώστης των οικονομικών θεμάτων ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε να παρουσιάσει με ακρίβεια το που θα βρει τα χρήματα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

"Με τα συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Θα έπρεπε να είναι 25 δις και εισπράττουμε 15-16 δις. Άρα, στην Ευρώπη είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70% και σήμερα είναι 60% και χαμηλότερα. Αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ξέρετε πόσο είναι αυτό; 2,5 δισ." ανέφερε με νόημα.

Δεν απέκλεισε βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει γίνει και κάποιο μικρό λάθος στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου που ίσως να χρειαστεί να διορθωθεί.

"Ακόμη και αν κάναμε κάπου λάθος, δηλαδή υπερτιμήσαμε ή υποτιμήσαμε κάτι, θα το διορθώσουμε και θα το πούμε επίσημα. Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό για αργότερα;" τόνισε.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε επίσης και στα κόκκινα δάνεια, ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για χιλιάδες νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.

"Αυτό που προτείνουμε εμείς, τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο που φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αλλά από την άλλη είναι και μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει", υπογράμμισε.

Διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης και στο περίφημο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί ουκ ολίγα πυρά,

"Εμείς, με τη νωπή εντολή που θα έχουμε από το λαό, με το διαφανές και συγκεκριμένο πρόγραμμά μας και την αποδοχή που βλέπουμε ότι έχει σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας και τη δύναμη που θα έχει αυτό, θα διαπραγματευτούμε", ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Δραγασάκη.

Σε ότι αφορά τις 300.000 θέσεις εργασίας ο κ. Δραγσάκης διευκρίνησε ότι δεν αποτελεί το σύνολο αυτό των θέσεων "πλήρους απασχόλησης".

«Δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές. Θα κάνουμε έναν συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης. Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", ανέφερε.