Θετική υπό προϋποθέσεις η τρόικα στις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα μακροοικονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης παρουσίασαν στο πρώτο μέρος της συζήτησης στους κ.κ. Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο 2014, αλλά και αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014 και το 2015.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το πρόγραμμα στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών είναι εντός στόχων.

Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης εξετάσθηκαν φορολογικά θέματα, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις διορθώσεις που έκανε - αλλά και θα κάνει - στον ΕΝΦΙΑ. Οι κ.κ. Γκογιάλ, Κοστέλο και Μαζούχ τόνισαν πως οι αλλαγές θα πρέπει να αναλυθούν από τα τεχνικά τους κλιμάκια, ωστόσο δήλωσαν κατ' αρχήν θετικοί στη χορήγηση εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, εάν επαληθεύονται οι αριθμοί για τις εισπράξεις.

Σήμερα Τετάρτη, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντηθεί με την τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι επικείμενες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και ειδικά η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι ομαδικές απολύσεις και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση.