Παρίσι: Τι θέλει η τρόικα, τι θα απαντήσει η κυβερνητική αποστολή

Με χαμηλωμένους τους τόνους για τις επιδιώξεις των τριήμερων διαπραγματεύσεων με την τρόικα μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Παρίσι η κυβερνητική αποστολή. Αν και δημοσίως η κυβέρνηση δεν θίγει το θέμα των φορο- ελαφρύνσεων, ωστόσο αναμένεται να το θέσει στους δανειστές ζητώντας μεταξύ άλλων την εισαγωγή έκπτωσης 10%-20% στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το οικονομικό επιτελείο θα μεταβεί το απόγευμα στα γραφεία του ΟΟΣΑ (από το ξενοδοχείο Νapoleon στο οποίο θα διαμείνει τις δύο βραδιές που θα είναι στην γαλλική πρωτεύουσα) προκειμένου να διαπραγματευθεί με την τρόικα ζητήματα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά και να διευκρινίσει θέματα που σχετίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στη βάση αυτή η τρόικα αναμένεται να ζητήσει την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016, ενώ θα ενημερωθεί και για τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθώσει τις αδικίες που διαπιστώθηκαν . Με αυτή την αφορμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για τις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει κατά 50% την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και να παράσχει έκπτωση κατά 10%-20% από τον ΕΝΦΙΑ στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταρτίσει κάποια προκαταρκτικά σενάρια που δείχνουν ότι το στοχευμένο κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης με εισαγωγή παραμέτρων (π.χ. τα χρόνια που είναι μη μισθωμένο το ακίνητο) θα μπορούσε να συγκρατηθεί χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο θεωρούσε αρχικά ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη η υιοθέτηση μιας τέτοιας έκπτωσης φέτος, ιδίως αν υπολογιστεί και η χρονική πίεση που έχει προκύψει, δεδομένου ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ επέμεινε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είχε την τεχνική ικανότητα να διαχωρίσει τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα υπόλοιπα (υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο έντυπο Ε9 του 2014, αλλά και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ) και τελικά έπεισε το Μαξίμου να παράσχει έστω και μια μικρή έκπτωση κάτι που αναμένεται να γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

Στην κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι μετέχουν από το υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Ευτυχία Μιχαηλίδου, οι γενικοί γραμματείς Τάσος Αναστασάτος και Μανώλης Μαματζάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανίδης. Ακομη, μετέχουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Την αποστολή συναποτελούν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.