Επτά σημεία για ενίσχυση της απασχόλησης από τον ΣΕΒ

Επτά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης πρότεινε ο ΣΕΒ σήμερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας.

«Με δεδομένο ότι όλες οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η υψηλή ανεργία δεν θα υποχωρήσει σύντομα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με άμεσα, βραχυπρόθεσμα ζητήματα αλλά πρέπει να εργαστούμε κυρίως, πάνω στα μακροπρόθεσμα, διαθρωτικά προβλήματα, όπως αυτό της παιδείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος και προτείνει:

- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ως εργαλείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία θα πρέπει να γίνει πρακτικά μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

- Εξειδικευμένο σχεδιασμό δράσεων ανά κατηγορία ανέργων.

- Αξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμό των κίνητρων για την απασχόληση των ανέργων.

- Αποτίμηση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου πλαισίου για την πρώτη εργασιακή εμπειρία, μαθητεία και πρακτική άσκηση.

- Ουσιαστική διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

- Δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών σε δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

- Αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, καθώς και την ενίσχυση των συμπράξεων των κοινωνικών εταίρων με κρατικούς φορείς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με τη δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι παραδοσιακές λύσεις με τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή με τη διόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα υπάρχουν για πολλά χρόνια, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Ο ΣΕΒ δίνει επίσης έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων «που θα βασίζεται στην καινοτομία και τη γνώση, στο επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις αναβαθμισμένες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας και όχι στις χαμηλότερες αμοιβές». Κατά συνέπεια- τονίζει- ουσιαστική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της απασχόλησης στη χώρα μας είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, συνολικά.