Απονευρώνουν την τρόικα Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Να επιλύσει επί γαλλικού εδάφους όλα τα ακανθώδη ζητήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που αρχίζει να διαφαίνεται πως η επιτήρηση και ο ρόλος της τρόικας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αλλάζει.

Οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ την Πέμπτη ότι η τρόικα "δε θα είναι για πάντα" στο ελληνικό πρόγραμμα και η παράλληλη ανακοίνωση του ΔΝΤ για "αποστασιοποίηση" του μέχρι πρότινος επικεφαλής Πόλ Τόμσεν από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα.

Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έχει αναγνωρίσει δημοσίως το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρόικας και θέλει σταδιακά και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες της ζώνης του ευρώ να μεταφέρει εντός τουEurogroup τον έλεγχο των προγραμμάτων και να περιορίσει την μέχρι σήμερα αυτονομία της τρόικας.

Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως η επιτήρηση θα χαλαρώσει καθώς κοινή θέση ΕΕ και ΕΚΤ είναι ότι σήμερα πιο σημαντικό από το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι να προχωρήσει η Ελλάδα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση που διεκδικεί μια ολοκληρωμένη λύση για το χρέος , επιδιώκει σε πρώτη βάση να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για τους πολίτες ώστε να περιορισθούν τα βάρη. Άλλωστε αυτή η εξέλιξη είναι προϋπόθεση και πολιτικής επιβίωσης κάτι που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται και μάλιστα, πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα που η κρίση τους έχει ξανακτυπήσει την πόρτα.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να δρομολογηθούν ελαφρύνσεις σε φόρους, αλλά και ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους οφειλέτες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να επιστρέψουν από το Παρίσι με συμφωνία για ουσιαστική ανακούφιση των φορολογουμένων (μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς κατά 50%, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θερμάνσεως, τουλάχιστον 48 δόσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιπλέον εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι συζητήσεις με την τρόικα στις 2 Σεπτεμβρίου θα αφορούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου θα περιστραφούν σε θέματα των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθώ συνάντηση σύνοψης.