Με άγριες διαθέσεις στο Παρίσι η τρόικα, χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Σε ρυθμούς... Παρισίων κινείται η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, καθώς η συνάντηση με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο επικοινωνιακά όσο και πρακτικά, και στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να μεγιστοποιήσουν τα πιθανά κέρδη και να αποφύγουν μία αρνητική εξέλιξη, γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας που έρχεται μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε προεκλογική περίοδο.

Αυτό που απασχολεί κυρίως τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου είναι η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη μέσα σε επτά μήνες να έχουν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, καθώς το στοιχείο αυτό αναδεικνύει τις δυσλειτουργίες του κρατικού εισπρακτικού μηχανισμού, και θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα προβάλει το επιχείρημα αυτό ως διαπραγματευτικό ατού για να πιέσει προς την κατεύθυνση νέων μέτρων, τα οποία ωστόσο η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει.

Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκονται επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να είναι έτοιμοι να ζητήσουν περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι... άγριες διαθέσεις της τρόικας έχουν γίνει αντιληπτές από την κυβέρνηση, που τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να χαμηλώσει τις προσδοκίες για πιθανά κέρδη από τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι, βλέποντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να αποσπάσει σημαντικά οφέλη από αυτήν.

Γεγονός είναι πάντως ότι λίγα 24ωρα μετά τις επαφές με την τρόικα στο Παρίσι είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, και εν όψει της ομιλίας αυτής ο πρωθυπουργός επιθυμεί, αν όχι μία “νίκη” επί των εκπροσώπων των δανειστών, έστω μία δέσμευση για ελαφρύνσεις, μία υπόσχεση που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης.