Δένδιας: Έχουμε οδηγήσει τους Έλληνες στη σχιζοφρένεια…

Το αλαλούμ με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

“Ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει τα εξής θέματα: πρώτον, τις αντικειμενικές αξίες, δεύτερον τις νέες αξίες που προβλέπει το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές αξίες, τρίτον, τις πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες και δεν υπάρχει συμφωνημένη αυτή τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους. Άρα, κατ’ ελάχιστον υπάρχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση καλόπιστη, τρεις διαφορετικές αξίες”, επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει την περίπλοκη αυτή κατάσταση, ο υπουργός σημείωσε: “Εμμέσως μου λέτε πολύ σωστά ότι έχουμε οδηγήσει τον Έλληνα πολίτη σε σχιζοφρένεια διαχρονικά ως προς το θέμα των αξιών”.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει καμία ανακοίνωση για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια πριν από τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με το τραπεζικό σύστημα και έχουν ληφθεί οι παρατηρήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, όμως “υπάρχει ένας άγνωστος παράγοντας και αυτός είναι η τρόικα. Δεν ξέρω τι παρατηρήσεις θα μας διατυπώσουν”.

Αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πλήρη άγνοια, τονίζοντας: “Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι που αφορά το υπουργείο των Οικονομικών και έχει να κάνει με θέματα πλειστηριασμών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στα οποία το yπουργείο Οικονομικών έχει αρμοδιότητα. Το θέμα το αγνοώ πλήρως”.

Ως προς τα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι υπάρχει μια τέτοια ρευστότητα στο περιβάλλον και τέτοια έλλειψη αγοράς, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “δεν υπάρχει αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή στη χώρα”, και επομένως μέχρι να λυθούν ορισμένα παράλληλα θέματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, είναι πρόωρο να προταθεί οποιαδήποτε ρύθμιση.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μία προεργασία, όμως θα πρέπει το κλίμα να αποσαφηνιστεί, ώστε οι όποιες προτάσεις να έχουν μια σοβαρότητα, να έχουν εφαρμογή και “κυρίως να μην καταστρέψουν και ό,τι έχει απομείνει από την αγορά των ακινήτων, διότι εύκολα προτείνεις και νομοθετείς, αλλά το θέμα είναι μετά, αφού νομοθετήσεις,  να μην τρέχεις να διορθώσεις οτιδήποτε λανθασμένα έκανες”.