Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν υποχρέωση απέναντι στο λαό

"Ρεαλισμό" και "θετική αποτίμηση" της μέχρι τώρα πορείας της Ελλάδας και της διμερούς συνεργασίας διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, κατά τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Βερολίνο.

"Βρισκόμαστε σε φάση έναρξης της ανάπτυξης και αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της προσπάθειας και η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επεσήμανε ότι η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και είναι διατεθειμένη να συνδράμει, τόσο με την παροχή τεχνογνωσίας, όσο και με την παροχή κεφαλαίων απευθείας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, η οποία συμμετέχει στο αντίστοιχο ελληνικό εγχείρημα, το "Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη", ο κ. Δένδιας σημείωσε πως “η KfW είναι ενθουσιασμένη με την συμμετοχή της", τονίζοντας ότι "βάζει χρήματα σε μια ξένη αγορά σε συνθήκες κρίσης", εκτιμώντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για θετικό κλίμα, "τόσο ως προς την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, όσο και ως προς τις ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία".

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των επιχειρηματιών, συμφωνήθηκε το Μάρτιο να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, με την συμμετοχή και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο συναντήθηκε επίσης ο κ. Δένδιας. Φιλοδοξία της ελληνικής πλευράς είναι η συνεργασία αυτή να οργανωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αναφερόμενος δε σε προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια το 2011, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι τότε η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε φάση ταχύτατης συρρίκνωσης, ενώ τώρα "μπαίνει σε φάση ανάπτυξης, και ένας ξένος επιχειρηματίας, ο οποίος βεβαίως θα φρόντιζε τα συμφέροντά του, μπορεί πλέον να μπει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια αγορά που αναπτύσσεται και να προβλέψει υπεραξίες και κέρδη για το μέλλον". Αυτό με τη σειρά του σημαίνει κεφάλαια και απασχόληση σε μια οικονομία, "η οποία διψάει και για τα δύο", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τις ελληνικές επιδόσεις, ο Νίκος Δένδιας ήταν κατηγορηματικός: "Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και υποχρέωση ανειλημμένη απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία", τόνισε και διευκρίνισε ότι στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους δεν αντιμετωπίζει το θέμα των μεταρρυθμίσεων με διμερείς όρους ή όρους διαπραγμάτευσης. "Ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία - και πριν από τις ευρωεκλογές - ότι θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα τις εμβαθύνουμε και έχει αναλύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Χαίρομαι όταν οι ξένοι αξιωματούχοι που συναντώ ενδιαφέρονται για το θέμα και όταν μας ενισχύουν στην προσπάθειά μας, αλλά νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την σχέση μας με τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο κ. Δένδιας και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία προκειμένου να επιβιώσει.