Ταμεία: Μετά τους ενστόλους στο στόχαστρο δικηγόροι – μηχανικοί

Μετά τους ενστόλους, ακόμη εννέα επαγγελματικές κατηγορίες κινδυνεύουν να βρεθούν στη "χοάνη" του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αν δεν συστήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2015 επαγγελματικά ταμεία.

Σύμφωνα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες εφημερίδων, βενζινοπώλες, αρτοποιοί κ.ά. θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ αν δεν αναλάβουν την ευθύνη (και το ρίσκο) να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία.

Η νέα αυτή τροπολογία αφορά περίπου 250.000 επιπλέον ασφαλισμένους, εν ενεργεία και συνταξιούχους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός του ενιαίου ταμείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

Τα νέα αυτά ταμεία θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία τους θα διευθετηθούν με υπουργική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, μειώνεται στο εξής η εργοδοτική εισφορά για το ταμείο αστυνομικών και πυροσβεστών. Σήμερα η εργοδοτική αυτή εισφορά αγγίζει το 3%. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αυτή θα βαίνει μειούμενη και έχει δώσει περιθώριο 6 μηνών σε αστυνομικούς και πυροσβέστες για να αποφασίσουν για την πορεία του ταμείου τους.