Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους, αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους, το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το ταμείο φθάνει τα 7,4 δισ. ευρώ, το 80% των οποίων προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, όπως αναφέρουν σήμερα “Τα Νέα”.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από το Σεπτέμβριο, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

“Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος”, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Μάλιστα, ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Όχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους, αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακόψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων, χάνοντας το δικαίωμα στην περίθαλψη. Εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ταμείο ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο άτομα.