Σε αξιολόγηση express το Σεπτέμβριο στοχεύει το ΔΝΤ

Σε αξιολόγηση express το Σεπτέμβριο του ελληνικού προγράμματος στοχεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον πως κλιμάκιο στελεχών του Ταμείου θα επιστρέψει για την έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου με σκοπό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Ο ίδιος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ ότι οι μεγάλες περικοπές μισθών στην Ελλάδα δεν ήταν αποτελεσματικές στην αύξηση της παραγωγικότητας και απάντησε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην αποκατάσταση των δημοσιονομικών και ότι το ΔΝΤ αναμένει ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί. 

Ερωτηθείς για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο είπε πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έχουν συμφωνήσει να παράσχουν την όποια στήριξη απαιτείται για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022. 

Δεχόμενος ερώτηση για το εάν έχει προγραμματισθεί συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εντός του Αυγούστου στην Ευρώπη με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν απάντησε. Ακόμη, δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή αναφορά του Ματέο Ρέντσι ότι η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ότι ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ο Μάρεϊ είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εξόδου από την φτώχεια.