Χαρδούβελης: Το σχέδιο πέντε σημείων για την οικονομία

Μήνυμα προς κάθε πολιτική δύναμη και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση έστειλε από το συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε για το μέλλον της χώρας προσθέτοντας πως "η κρίση πρέπει λιγότερο να μας διχάζει και περισσότερο να μας ενώνει. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για την εύρεση κοινού τόπου" για την έξοδο από την κρίση πρόσθεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας ότι "το λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς".

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος του αλλά υπάρχουν πολλά στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν.

"Το πρόγραμμα προσαγωγής είναι το πρώτο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο είναι ένα πιο σύνθετο μείγμα πολιτικών", που αποδέχονται και διαφυλάσσουν οι πολίτες και οι οποίες δε στηρίζονται μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και σε μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε το σχέδιο του πέντε παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας.
Αυτές είναι:

1) Της αύξησης της ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, της επιστροφής χρημάτων από το εξωτερικό και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

2)Του χειρισμού των εκκρεμών θεμάτων των επιχειρήσεων και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του μέσω μεταξύ άλλων προσέλκυσης κεφαλαίων.

3)Των στοχευμένων παρεμβάσεων για οριστικό άνοιγμα των αγορών

4) Της μείωσης της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία απλού φορολογικού συστήματος

5)Των πρωτοβουλιών για προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσω και της περαιτέρω επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων διότι "όσοι αγοράζουν μια επιχείρηση στη συνέχεια επενδύσουν και προσλαμβάνουν προσωπικό".

Σε ότι αφορά το φορολογικό σύστημα μίλησε για τη δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και είπε ότι ξεκινάει άμεσα η ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ και η δημιουργία περιουσιολογίου, η σωστή λειτουργία και επέκταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών εκροών, η καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία απόδοσης και είσπραξη φόρων, ο εξορθολογισμός των ποινών ώστε να μην υπάρχουν πρόστιμα με μηδενική είσπραξη και η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων.

 

Η απάντηση Τσίπρα

"Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση για το χρέος, αλλά για να εμβαθύνει το μνημόνιο και γιατί θέλει συνοδοιπόρους για να εφαρμόσει τα ήδη συμφωνηθέντα". Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε από το ίδιο βήμα, αυτό του συνεδρίου του ECONOMIST, στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

"Αναρωτιέμαι με τόσο διαμετρικά αντίθετες λογικές, πώς είναι ειλικρινής αυτή η πρόταση; Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Τους πολίτες ή την αντιπολίτευση;", δήλωσε ο κύριος Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με το οποίο "έλαβε εντολή υποχώρησης, έστω και σταδιακής". Τόνισε ακόμα ότι "η κυβέρνηση έχει βεβαρημένο παρελθόν από το καταστροφικό PSI, έχει δεσμευτεί σε μνημόνια και λιτότητα που ανατροφοδοτούν το χρέος και την ύφεση". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι η λιτότητα δεν είναι το μόνο πεδίο όπου η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, αλλά το ίδιο συμβαίνει στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μικρής ΔΕΗ, λέγοντας ότι η εκχώρηση της επιχείρησης δεν είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, αλλά μνημονιακή δέσμευση και προϊόν επιβολής μέσω των δανειστών, της εγχώριας διαπλοκής και των ξένων πολυεθνικών. "Καλώ τον πρωθυπουργό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσει τη στρατιωτική και δικαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και να δώσει χώρο στη δημοκρατία", είπε ο κύριος Τσίπρας.

 

 

Νεκτάριος Β. Νώτης