Πράσινο φως από το Euro Working Group για τη δόση των 6,3 δισ.

Την εκταμίευση τριών δόσεων προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ και τις επόμενες δύο από ένα δισ. έκαστη, ενέκρινε, όπως αναμενόταν, το Euro Working Group κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Πλέον, αναμένεται η αντίστοιχη έγκριση και από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF, και κατόπιν η εκταμίευση εντός του Απριλίου. Κατόπιν, το Μάιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εγκρίνει από την πλευρά του την εκταμίευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 3.6 δισ. ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε στους ομολόγους του το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης , αλλά και τις θέσεις της Ελλάδας σχετικώς με την ελάφρυνση του χρέους. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων μέτρων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την συμμετοχή των επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου και των υπηρεσιών του υπουργείου με βασικό θέμα την δρομολόγηση των προαπαιτούμενων δράσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναφέρεται αναλυτικά στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

Για τον Ιούνιο : Απαιτείται η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, το νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και η θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Για τον Ιούλιο :Απαιτείται η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και η συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες», η υιοθέτηση δασικού νόμου, η θέσπιση νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία