Σαμαράς: Το πλεόνασμα πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή της οικονομίας

“Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013.

“Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Eurostat, στην επίσημη ανακοίνωσή της, δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, που δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Διαβάστε: Επιβεβαίωσε τα στοιχεία για το πλεόνασμα 3,4 δισ. η Eurostat

Στο μεταξύ, η Κομισιόν αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε τη διαφορά αυτή της μεθοδολογίας της Κομισιόν, σχολιάζοντας σήμερα τις ανακοινώσεις της Eurostat.

Διαβάστε γιατί Κομισιόν και Eurostat διαφωνούν στο ύψος του πλεονάσματος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε πως “μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία”.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει και θα τελειώσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: “Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία. Όλα τα άλλα προβλέπονται στις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα”.

Όσο για το ποια θα είναι η ελληνική πρόταση, αρκέστηκε να πει: “Θα δούμε”.

"Το πρωτογενές πλεόνασμα δε λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους"

Το πρωτογενές πλεόνασμα δε λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, τονίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο κούρεμα του χρέους.

Διαβάστε: Τσακαλώτος: Το πλεόνασμα δε βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους

Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος

Μετά την επικύρωση του πλεονάσματος, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Διαβάστε: Ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

H Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποίαν αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Διαβάστε: Ξεκλειδώνει το κούρεμα ο χρησμός Eurostat για το πλεόνασμα