Σταϊκούρας: Πετύχαμε πρωτογενές νωρίτερα από το αναμενόμενο

"Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eurostat.

Ο ίδιος είπε πως έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο και ότι η χώρα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς την στήριξη των τραπεζών (19,72 δισ. ευρώ επίπτωση τραπεζών ) διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013 ή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Όπως είπε το πρωτογενές πλεόνασμα  2013 χωρίς τη στήριξη των τραπεζών ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμα το λόγο για τον οποίο Κομισιόν και Eurostat διαφωνούν για το ύψος του πλεονάσματος, καθώς η Κομισιόν εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, κατά τη μέτρηση από την Κομισιόν του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ' ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι, για παράδειγμα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η επιβεβαίωση του πλεονάσματος ανοίγει το δρόμο για την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος τους χρέους.