Δημοσκόπηση Reuters: Ανάπτυξη 0,3% στην Ελλάδα το 2014

Επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και οριακά, προβλέπουν για το 2014 οι περισσότεροι από τους σχεδόν 35 ειδικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείο Reuters για τα οικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει ανάπτυξη 0,3% (έναντι 0,6% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος και 0,5% που προβλέπει η τρόικα) για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις για το 2015, μάλιστα, κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,7%.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και περιμένουμε να δούμε θετικό πρόσημο αναφορικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε κάποιο τρίμηνο στην πορεία του έτους”, δηλώνει στο Reuters ο Άγγελος Τσακανίκας του ΙΟΒΕ, προσθέτοντας πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανάπτυξης. “Οι προσδοκίες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αυτό που απομένει είναι να επιβεβαιωθούν από τις μακροοικονομικές μετρήσεις που έπονται”, σημειώνει.

Η γενική ιδέα που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά είναι, όπως αναφέρει το Reuters, ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, όμως η αναβίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να υποστηριχθεί και από βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία.