BBC: Η Ελλάδα παραμένει το οικονομικό πείραμα της Ευρώπης

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος τον Απρίλιο από την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης, και ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Χιούιτ σε άρθρο του αναλύει τα όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα “παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης, ένα οικονομικό πείραμα”.

“Οι μισθοί περικόπηκαν κατά περίπου 30%. Για τους δασκάλους η μείωση ήταν πιο κοντά στο 40%. Καθώς οι μισθοί έπεφταν, η οικονομία βυθιζόταν. Πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν, βλέποντάς το σαν μία επίθεση στον τρόπο ζωής τους με μία πολιτική “made in Berlin”, που είχαν αναλάβει οι Βρυξέλλες. Σε μία μέρα διαδηλώσεων, η αστυνομία εκτόξευσε πάνω από 2.000 δακρυγόνα”, αναφέρει ο Χιούιτ μεταξύ άλλων, και αναφέρεται στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη μεγάλη απεργία.

“Τώρα, μας λένε, θα είναι διαφορετικά”, επισημαίνει, και παραθέτει τις αισιόδοξες δηλώσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση των ελλειμμάτων, το ενδιαφέρον των αγορών και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται για φέτος.

Ωστόσο, παρατηρεί, καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης μιλούν σαν η κρίση να αποτελεί ήδη παρελθόν, μία σειρά από εκθέσεις λένε μία διαφορετική ιστορία, όπως αυτή της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, που παρουσιάζει μία κοινωνία στα όριά της. “Μία άλλη αναφορά λέει ότι το 44% των Ελλήνων είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας πέρσι. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια. Η ανεργία παραμένει πεισματικά κοντά στο 28%. Λιγότεροι Έλληνες εργάζονται απ' ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 33 χρόνια”, σημειώνει.

“Το ελληνικό πείραμα, για να σωθεί το κοινό νόμισμα, είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή”, υπογραμμίζει ο Χιούιτ, και καταλήγει: “Τα στατιστικά που βελτιώνονται δε θα πρέπει να αγνοηθούν αλλά το ίδιο ισχύει και για τους νεόπτωχους, μία χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά. Και αυτό είναι μέρος του ελληνικού αφηγήματος”.