Γιατί δεν τα βρίσκουν Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες

Στη μονομερή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της BlackRock μέσω του Διαδικτύου θα προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά και το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, και της τρόικας, με αιχμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Διαβάστε: Τα έσπασαν Προβόπουλος-τρόικα για τα κεφάλαια των τραπεζών

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών περίπου στα 6 δισ. ευρώ, όμως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Πόουλ Τόμσεν, επέμεινε στη θέση του ΔΝΤ ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι περισσότερα, και φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ εξηγείται από το γεγονός ότι εκτιμά πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καθυστερήσει περισσότερο απ' όσο εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει ήδη για το 2014 ισχνή ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η στάση της τρόικας δεν είναι ενιαία, αφού ενώ ο Τόμσεν επέμενε στις θέσεις του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ, τάχθηκε ουσιαστικά με το μέρος του Γ. Προβόπουλου, επισημαίνοντας τη θέση του Μάριο Ντράγκι ότι για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της κάθε χώρας υπεύθυνη είναι η κάθε κεντρική τράπεζα, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, δεν πήρε θέση στη διαμάχη.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής η ανάρτηση της έκθεσης της BlackRock στο Διαδίκτυο, η οποία θα ρίξει φως στην υπόθεση.