Ασυμφωνία τρόικας – Τράπεζας Ελλάδος για τα stress test

Απόκλιση απόψεων σε βασικές παραμέτρους των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών έχει διαπιστωθεί στις συναντήσεις των στελεχών της τρόικας με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής , της τρόικα και της Τράπεζας της Ελλάδος συνεδρίασε εντός της εβδομάδας και εξέτασε την νέα έκθεση (δεύτερη διαγνωστική άσκηση) που πραγματοποίησε η BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016 ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Στις συναντήσεις - στις οποίες δεν παρέστη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- δεν υπήρξε συμφωνία για το σύνολο των παραμέτρων της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, αλλά και επί συγκεκριμένων επισημάνσεων του συμβούλου. Τα εκκρεμή θέματα αναμένεται να επιλυθούν εντός των επομένων εβδομάδων ώστε να ολοκληρωθούν τα stress test και να αποτιμηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος προϊδέασε πως κάποιες τράπεζες είναι πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ αντοχής από τα κεφάλαια 8 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).