Κλάους Ρέγκλινγκ: Δανεισμό της Ελλάδας με βραχυπρόθεσμες εκδόσεις

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα δανείζεται για μεγάλο διάστημα με βραχυπρόθεσμες εκδόσεις διατύπωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει το ρόλο και τις λειτουργίες της τρόικα στις χώρες με προγράμματα στήριξης.

Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την άποψη πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα όταν εξέλθει στις αγορές να εκδώσει ομόλογα ωρίμανσης μικρότερα της δεκαετίας.

«Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια. Θα επιλέξουν μια πιο σύντομη περίοδο και για αυτούς είναι σημαντικό να μην υπάρχει επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Εξάλλου, ερωτηθείς από Ευρωβουλευτές για τη μικρή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής που δόθηκε στην Ελλάδα ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες, αλλά το έλλειμμα ήταν τόσο υψηλό που η προσαρμογή έπρεπε να γίνει σε ένα σχετικά γρήγορο διάστημα, κάτι που συνέδεσε με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η  τρόικα δεν επιβάλλει αλλά προτείνει μέτρα, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να επιλέξουν.