Κατόπιν εορτής αντίδραση της ΔΕΗ για τη διαιτησία με την Αλουμίνιον

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση, και αφού έχει εκδοθεί εδώ και καιρό η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη ΡΑΕ για την υπόθεση της Αλουμίνιον, η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να αντιδράσει, προφανώς κατόπιν εορτής.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι δημοσιοποιεί κατ' εξαίρεση “με απόλυτη διαφάνεια τα στοιχεία κόστους της, προκειμένου να καταδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ”.

Στην ουσία, η ΔΕΗ δημοσιοποιεί την έκθεση της Ernst & Young για τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά MWh, τόσο από λιγνιτικές, όσο και από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, από το 2009 ως το 2012.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι τα στοιχεία αυτά επαληθεύουν πλήρως τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ που ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος PWC Λονδίνου κατέθεσε εγγράφως στο διαιτητικό δικαστήριο και επαναλαμβάνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της, καθώς και των συμφερόντων των μετόχων και των καταναλωτών, αφού όπως λέει οι δύο πλειοψηφούντες στο διαιτητικό δικαστήριο “επέλεξαν απολύτως αδικαιολόγητα και αυθαίρετα να αγνοήσουν τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ τόσο από την PWC, όσο και από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της και να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στους καταφανώς αυθαίρετους και εσφαλμένους υπολογισμούς στελέχους της Αλουμίνιον ΑΕ”.

Στην ουσία, όμως, η ΔΕΗ τρέχει πίσω από το αποτέλεσμα της διαιτησίας, στην οποία δεν είχε καμία υποχρέωση να συμμετάσχει, και ενώ το γνώριζε, συμμετείχε. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι όλοι τους ήξεραν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώθηκε από την ψήφο κουμπάρων.