Ντάισελμπλουμ-Ρεν: Κλείστε τις εκκρεμότητες με την τρόικα

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόϊκα τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε ερώτηση για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η χώρα μας δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα που πρέπει να επιλυθούν πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εξ αποστάσεως και ότι κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

"Αναμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014. Είναι θέμα βιώσιμης ανάκαμψης η Ελλάδα να παραμείνει προσκολλημένη στις μεταρρυθμίσεις", τόνισε.

Εξάλλου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί πλέον στο 90% του ΑΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης, ανέφερε πως ζητήθηκε από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Φινλανδία) να εξηγήσουν πώς θα επιτύχουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους, προαναγγέλλοντας πιθανότατα επιπλέον μέτρα σε αυτές τις χώρες.

Επιπλέον, ο Όλι Ρεν τόνισε πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανάπτυξης είναι απαραίτητες και όχι λιγότερο απαραίτητες από τη δημοσιονομική προσαρμογή, σχολιάζοντας πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι συμπαγή, πειστικά και αξιόπιστα.