O Τόμσεν φεύγει, το χρηματοδοτικό κενό και τα ερωτήματα παραμένουν

Βροχή ερωτημάτων για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να δεχθεί σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο βασικές ερωτήσεις, που θα τεθούν στον εκπρόσωπο του Ταμείου, είναι το πόσο είναι το χάσμα, που χωρίζει τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, και το πότε θα επιστρέψει ο κ. Πόουλ Τόμσεν στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος με τους κ.κ. Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μεγαλύτερη σημασία για το ΔΝΤ από ό,τι για την ΕΕ, καθώς - σύμφωνα με το καταστατικό του - ήδη η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι οριακή, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη σε βάθος 12μηνου και το χρηματοδοτικό κενό του Ιουλίου 2014 παραμένει.

Για το θέμα αυτό, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις (και ίσως και κριτική) στον κ. Τόμσεν, καθώς για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα ξεφεύγει της πορείας του. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, και λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στη βασική διαφωνία που εμφανίστηκε στο θέμα των πλειστηριασμών αποχώρησαν από την Ελλάδα, για να επιστρέψουν και πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Πρέπει να τονισθεί πως τα εκκρεμή θέματα, που αφορούν στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015, στους πλειστηριασμούς ακινήτων, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στον ενιαίο φόρο ακινήτων, στις ομαδικές απολύσεις, στον εξαγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και στις αποκρατικοποιήσεις, παραμένουν ανοικτά.

Για όσο διάστημα το δημοσιονομικό κενό παραμένει, δεν θα μπορεί να επιλυθεί και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, που απασχολεί το ΔΝΤ. Έτσι, το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τουλάχιστον έως ότου κλείσει το ζήτημα της χρηματοδότησης σε βάθος 12μηνου, το πιθανότερο με νέο δάνειο από τη ζώνη του ευρώ ή με χρήση μέρους των αδιάθετων χρημάτων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.