Deloitte: Προβληματικό το ελληνικό φορολογικό σύστημα

Στις χώρες με τα περισσότερα προβλήματα στα φορολογικά τους συστήματα, μαζί με την Πορτογαλία και την Πολωνία, κατατάσσεται η Ελλάδα στην ετήσια Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα της Deloitte, που καταγράφει τις τάσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου φορολογικού περιβάλλοντος, όπως παρατηρούνται από τους επικεφαλής των φορολογικών τμημάτων περίπου 1.000 εταιρειών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παράγοντες που δημιουργούν γενικά φορολογική αβεβαιότητα σε μία χώρα είναι:

  • Οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία
  • Οι αναδρομικές αλλαγές στη νομοθεσία
  • Οι ασαφείς, αντιφατικές ή ελλιπείς οδηγίες των Φορολογικών Αρχών
  • Το ασαφές ή αδύναμο ρυθμιστικό σύστημα για ατομικές λύσεις και προεγκρίσεις
  • Οι μακράς διάρκειας φορολογικές δικαστικές διαμάχες

Από την άλλη μεριά, η έρευνα διακρίνει τους παράγοντες που κάνουν το φορολογικό σύστημα μιας χώρας ευνοϊκότερο:

  • Η απλότητα των ρυθμίσεων
  • Η προνοητικότητα και η προσέγγιση συνεργασίας των Φορολογικών Αρχών
  • Η σιγουριά και η προβλεψιμότητα για το μέλλον
  • Οι μειώσεις στους φόρους

Βάσει των κριτηρίων αυτών, από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι χώρες με το πιο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για επενδύσεις είναι η Ολλανδία και η Αγγλία, χώρες οι οποίες έχουν εργαστεί πολύ και με μεγάλη επιτυχία για να γίνουν πιο ελκυστικές για πολυεθνικές εταιρίες. Στη γενική κατάταξη όμως, βρίσκονται πίσω από τις μικρότερες οικονομίες του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας. Αντίθετα, από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, η Ιταλία και η Ρωσία θεωρούνται οι χώρες στις οποίες το φορολογικό σύστημα αποθαρρύνει τις επενδύσεις λόγω της ταχέως μεταβαλλόμενης νομοθεσίας, της ασάφειας και των διαφορετικών ερμηνειών των φορολογικού πλαισίου. Η Ελλάδα, η Πολωνία και η Πορτογαλία θεωρούνται, από τους επικεφαλής των φορολογικών τμημάτων, οι χώρες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τις περισσότερες δυσκολίες στα φορολογικά τους συστήματα.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, η επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της Deloitte Ελλάδος, Μαρία Τρακάδη, δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα καταδεικνύει τους βασικούς παράγοντες-σημεία που καθιστούν ένα φορολογικό σύστημα ελκυστικό για επενδύσεις. Εταιρίες και επενδυτές έχουν ανάγκη από ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα διακατέχεται από μία προσέγγιση προνοητικότητας και συνεργασίας από τις Φορολογικές Αρχές, θα προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις και θα εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον. Τι πρέπει να αλλάξουμε, λοιπόν για να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό; Πρέπει να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις ένα περιβάλλον σταθερότητας μέσα στο οποίο θα μπορούν να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα. Το γεγονός ότι φορολογικό σύστημα της Ελλάδας είναι το λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Έρευνα, είναι ανησυχητικό αλλά και αναμενόμενο, δείχνοντας μας την ανάγκη για άμεση αλλαγή νοοτροπίας. Οι Φορολογικές Αρχές πρέπει επιτέλους να δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις όπως η εφαρμογή συμφωνιών προέγκρισης και άμεσης διευθέτησης φορολογικών θεμάτων μέσω διαιτησίας, καθώς και να συνεργάζονται εποικοδομητικά με τους φορολογουμένους ώστε να υπάρχει αίσθημα αμοιβαίας ικανοποίησης. Θα πρέπει να καταλήξουμε το συντομότερο σε ένα σταθερό, απλό, δίκαιο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, να αποφύγουμε τις συχνές ή και αναδρομικές αλλαγές στη νομοθεσία, τις ασαφείς, αντιφατικές ή ελλιπείς οδηγίες των Φορολογικών Αρχών, καθώς και τις μακράς διάρκειας φορολογικές δικαστικές διαμάχες. Δεν έχει σημασία να έχουμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αυτό που έχει σημασία είναι να είναι δίκαιοι και προβλέψιμοι. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση το φορολογικό μας σύστημα να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση να ενισχύσει την οικονομία μας”.