Μπαράζ συναντήσεων με την τρόικα που βγάζει εισιτήριο επιστροφής…

Στις καθυστερήσεις "παίζει" πλέον η τρόικα και όλα δείχνουν ότι η συμφωνία παραπέμπεται για την αρχή της χρονιάς.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπάρχει συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή της τρόικας, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί και αναμένεται ότι θα ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η τρόικα είναι αυτή, που ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις έχουν επέλθει στη διαδικασία : "Η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα. Εμείς ήμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι. Έχουμε κι εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε, αλλά όχι σήμερα", δηλώνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως, από ό,τι φαίνεται, ούτε στο υπουργείο Οικονομικών βιάζονται ιδιαίτερα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων είναι πως το Δημόσιο έχει χρήματα στα ταμείο του με ασφάλεια μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο. "Συνεπώς", υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, "δεν υπάρχει κανένας λόγος σπουδής, τη στιγμή, που πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια σειρά θεμάτων". Αυτά είναι ο φόρος στα ακίνητα, το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά έσοδα, η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό.

Είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει η τρόικα μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει το ενδεχόμενοι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μέχρι τότε, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν δύο φόρες με το Γιάννη Στουρνάρα - στις 12:00 και στις 17:00 -, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναβληθείσα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη θα αναχωρήσουν - όπως και ο υπουργός Οικονομικών - για το Eurogroup και το Ecofin. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν διαμήνυσε πως εάν υπάρχουν προοπτικές ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό το αργότερο έως τις 22 Νοεμβρίου, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup, αλλιώς θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.