Έρχονται επιτροπές με επόπτες για τα κόκκινα δάνεια

Στη δημιουργία επιτροπών με ειδικούς επόπτες και στόχο τη διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων προχωρούν οι τράπεζες. Για την κίνηση αυτή ενημέρωσαν τους εκπροσώπους τρόικας, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, οι τράπεζες προχώρησαν στην οριστικοποιηση για τις 10 Δεκεμβρίου της αξιολόγησης των ξένων χαρτοφυλακίων από την Blackrock, ενώ παρατείνεται η προθεσμία - έως τέλος Νοεμβρίου - για τις αυξήσεις κεφαλαίων των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των δανειστών με τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιώργο Προβόπουλο, η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιστροφή των 300 εκατομμυρίων ευρώ των “κακών” τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα ποσό που θα προστεθεί στα 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων που έχει ως αποθεματικό το Ταμείο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε επίσης, ότι η ΤτΕ έχει καλό track record στην ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

Σε ό, τι αφορά στα πολυαναμενόμενα stress tests ως χρονοδιάγραμμα τέθηκε η 30η Νοεμβρίου για να φτάσουν τα στοιχεία της Blackrock και η 10η Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση αξιολόγησης των ξένων χαρτοφυλακίων.

Τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενημέρωσαν την τρόικα ότι οι τράπεζες θα δώσουν στις 30 Νοεμβρίου τα σχέδιά τους για το πώς θα διαχειριστούν τα επιχειρηματικά δάνεια.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία σε κάθε τράπεζα εποπτικών φορέων, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων και την καλύτερη δυνατή και πιο αποτελεσματική διαχείρισή των κόκκινων δανείων.

Στις μονάδες αυτές θα απορροφηθεί επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, τα ίδια στελέχη ενημέρωσαν την τρόικα ότι οι τράπεζες έχουν ήδη προσλάβει εταιρείες συμβούλων για να ολοκληρώσουν τα σχέδια αυτά.