Το χρέος μειώθηκε κατά 62 δισ. μέσα σε ένα χρόνο

Κατά 62 δισ. ευρώ μειώθηκε φέτος ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους, από τα 365 δισ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, ο οποίος παρέδωσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την έκθεσή του για το 2012.

“Οι διαπιστώσεις μας έχουν μια συνέχεια σε σχέση με το παρελθόν, αλλά φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως οι κόποι και η στέρηση του ελληνικού λαού δεν πηγαίνουν χαμένοι, διότι κάποια σημεία αρχίζουν να βελτιώνονται”, ανέφερε ο κ. Καραβοκύρης, προσθέτοντας ότι “ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους, από 365 δισεκατομμύρια (2012) είδαμε να μειώνεται κατά 62 δισεκατομμύρια”.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα κλείσει φέτος σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 176,2% του ΑΕΠ, πριν υποχωρήσει στο 175,9% του ΑΕΠ το 2014 και στο 175% το 2015.

Ο κ. Καραβοκύρης παρατήρησε πάντως ότι “ακόμα υπάρχουν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων, της είσπραξης οφειλών που αφορούν σε πρόστιμα ή σε φόρους ή σε διάφορους άλλους λόγους”.

Παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση για τον ισολογισμό και τον απολογισμό του έτους 2012, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση πως έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά και πρόσθεσε πως “η συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αγαστή”, αν και -όπως είπε- “υπάρχουν περιθώρια σύσφιξης των σχέσεων με το Ελεγκτικό Συνέδριο”.