Μέτρα 1 δισ. και συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο

Δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ δρομολογεί η Κυβέρνηση για το 2014 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις αξιώσεις της τρόικας για δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Αν και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα κυμανθεί μεταξύ 200 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ -αναλόγως με το εάν θα επαληθευθεί το μακροοικονομικό σενάριο για ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος - η τρόικα εκτιμά ότι για να επιτυχή η Κυβέρνηση τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή, ωστόσο για να μην υπάρξουν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (οι επικεφαλής της οποίας αναμένονται στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα) κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. Εξ αυτών :

-Τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα βάσει του νομοσχεδίου που θα καταθέσει σήμερα στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

-Τα 100 εκατ. ευρώ περίπου θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.

-Σημαντική εξοικονόμηση αναμένεται ακόμη από το αυστηρό πλαφόν στα έξοδα των ΔΕΚΟ, αλλά και από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

-Αυξημένα έσοδα αναμένονται και από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

- Εισπράξεις αναμένονται και από τις νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα η ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2014 να εξετασθεί στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 και εάν προκύψει τελικώς ανάγκη να κατατεθεί τον Απρίλιο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε και τον Φεβρουάριο του 2012.