Μετά τις ευρωεκλογές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση στην ευρωζώνη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα απασχολήσει την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και θα μετατεθεί για τον Απρίλιο οπότε και θα επικυρωθούν τα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό από την Eurostat.

Πάντως το ΔΝΤ θα επιδιώξει στο ενδιάμεσο διάστημα να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή δέσμευση για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μείωσή του χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά πως θα ανέλθει στο 175,7% του ΑΕΠ εφέτος, στο 174% του ΑΕΠ το 2014, στο 168,6% του ΑΕΠ το 2015, στο 160,2% το 2016, στο 151% το 2017 και στο 142,6% το 2018.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος στηρίζονται στην υπόθεση ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση το «κούρεμα» του επισήμου τομέα δεν είναι στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιο πιθανή θεωρείται μια μείωση των επιτοκίων, αλλά και μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ακόμη, μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανίσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2014 και το οποίο μετά από τις αστοχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2013 έχει αυξηθεί πάνω από τα 4,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ και την ΕΚΤ ξεκάθαρη δέσμευση για το πότε και πως θα καλυφθεί το κενό αυτό, καθώς η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος σε βάθος 12μηνου αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.