“Κανένα δράμα το καλοκαίρι, η δόση θα δοθεί κανονικά στην Ελλάδα”

Θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ μέχρι την οριστική απόφαση της 15ης Ιουνίου

“Κανένα δράμα για την Ελλάδα το καλοκαίρι, η δόση θα δοθεί εγκαίρως” διαβεβαιώνουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, οπότε αναμένεται η οριστική απόφαση για το ελληνικό πακέτο – με έμφαση βεβαίως στο θέμα του χρέους- θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

“Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως”, τονίζουν πηγές των Βρυξελλών.

Όπως αναφέρουν, προκειμένου να κλείσει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:

  • Πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και

  • Δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι "ρεαλιστικές" και "αξιόπιστες".

Στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν, πάντως, ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία του, μια χώρα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κτλ., δεν είναι εφικτό να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.

Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016. Μεγαλύτερη σαφήνεια για το ΔΝΤ σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους. Στο θέμα αυτό υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο δεδομένων των διαφωνιών στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμβιβασμός, ανέφεραν σήμερα πηγές από τις Βρυξέλλες. Παρόλ΄ αυτά όλες οι πλευρές δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι ο συμβιβασμός αυτός θα επέλθει εντός των τριών επόμενων εβδομάδων.

Σόιμπλε: Συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι τις 15 Ιουνίου

Αισιόδοξος ότι, παρά την αποτυχία των χτεσινών συνομιλιών για το θέμα τους ελληνικού χρέους, θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ και το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ αποδείχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup τη Δευτέρα «σχετικά δύσκολος (συνομιλητής)», είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, μετά των τέλος των εργασιών του Ecofin. «Ορισμένοι από τους συναδέλφους είπαν μάλιστα στο τέλος: Δεν είμαστε δα και μέτοχοι του ΔΝΤ», είπε, προσθέτοντας όμως πως «δεν ήμουν εγώ αυτός».

Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε στην άποψή του ότι η παραμονή του ΔΝΤ είναι αναγκαία. Διαφορετικά , όπως και στην περίπτωση μιας απόφασης για μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις, θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, για το οποίο δεν έχει την εντολή από το γερμανικό Κοινοβούλιο, είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε το ΔΝΤ ότι είχε κάνει στο παρελθόν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και γι΄ αυτό είναι διστακτικό στο θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως μετέδωσε το γερμανικό Reuters.