Οι τράπεζες κατάσχουν 10.000 σπίτια και καταστήματα

Πρόκειται για τα πρώτα οικιστικά ακίνητα που έχουν ήδη επιλεγεί μέσα από τον τεράστιο όγκο της ακίνητης περιουσίας

Ενεργά στην αγορά ακινήτων μπαίνουν οι τράπεζες, υιοθετώντας το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή την απόκτηση των ακινήτων φιλέτων, σε νησιά ή ακριβές περιοχές, με στόχο την πώλησή τους ή τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», άμεσος στόχος είναι 10.000 ακίνητα, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί και θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών είτε μέσα από αναγκαστικά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής τους.

Πρόκειται για τα πρώτα οικιστικά ακίνητα που έχουν ήδη επιλεγεί μέσα από τον τεράστιο όγκο της ακίνητης περιουσίας, που φέρει προσημείωση και υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει 500.000 σπίτια, καταστήματα, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα ή ακόμη και αγροτεμάχια.

Τόσα (500.000) είναι και τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο» και τα οποία έχουν ως υποθήκη ακίνητη περιουσία. Οι τράπεζες συνδέουν ευθέως πλέον την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με μια αποτελεσματική αγορά ακινήτων, παραπέμποντας στο κυπριακό μοντέλο που προέταξε αυτή την προσέγγιση.

Οι τράπεζες θεωρούν, άλλωστε, ότι σε μεγάλο βαθμό η διόρθωση των τιμών στα ακίνητα έχει ολοκληρωθεί και στον βαθμό που η οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις σταδιακής ανάκαμψης και των τιμών. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 10.000 ακίνητα που θα αναλάβουν, είναι ακίνητα πρώτης ζήτησης, η μεταβίβαση τους ή η αξιοποίησή τους θα δώσει ώθηση στην αγορά. Τα σχέδια των τραπεζών αναμένεται να βοηθηθούν και από την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών, μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες, δρομολογούν και μονομερώς οι ίδιες οι τράπεζες.