Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις

Ευκολίες για τέλη κυκλοφορίας και αγρότες

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Δασικούς Χάρτες με την οποία επίσης παρατείνεται κατα 1 μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μειώνεται ο αριθμός των δόσεων απο 8 σε 6 .

Ακόμη στην τροπολογία προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις για τους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους να άρουν την ακινησία του οχήματός τους για συγκεκριμένο διάστημα του έτους καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο διάστημα αυτό και όχι το σύνολο των τελών για ολόκληρο το έτος.

Με την τροπολογία ρυθμίζεται επίσης με ευνοικό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες αγρότες οι οποίοι λόγω αναδρομικών επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 για το έτος 2015 και τα προηγουμενα εμφανίζονταν να υπερβαίνουν το όριο το 5.000 ευρώ που απαιτεί η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Στην τροπολογία προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για την ένταξη των αγροτών το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν το έτος 2016.

Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας δίνεται η δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που εξαρτάται από το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος τους και να παραλάβουν τις πινακίδες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι για την άρση της ακινησίας του ΙΧ για ένα μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 3 μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα τα δωδέκατα που απομένουν σύν 2/12.

Σε οτι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις προβλέπεται ότι από φέτος και στο εξής η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι η 30η Ιουνίου και όχι η 30η Απριλίου που προέβλεπε ώς τώρα ο νόμος. Βέβαια και πέρυσι υπήρξε αλλαγή στην προθεσμία η οποία με νομοθετική διάταξη είχε ορισθεί στις 15 Ιουλίου.

Προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π.

Πιο συγκεκριμένα με την υπόψη τροπολογία καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί της 30ης Απριλίου που ίσχυε) του επόμενου φορολογικού έτους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθόσον δίδεται ο απαραίτητος χρόνος στους υπόχρεους ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χωρίς με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζεται η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η τροπολογία αναφέρει:

1. α. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθ. 67 του N.4172/2013 (Α' 167) αντικαθίσταται, ως εξής:
«Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.»
β. Η διάταξη της προηγούμενης περίπτωσης ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.

Χρόνος καταβολής φόρου εισοδήματος Ν.Π.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις τις παραγράφου 2 τροποποιείται ο χρόνος καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ (8) σε έξι (6), η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες να καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου τμηματικά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, προκειμένου να αποσυνδεθεί η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και να αποφευχθεί το φαινόμενο μαζικής υποβολής τους στο τέλος της σχετικής προθεσμίας.

Η παράγραφος 2 της τροπολογίας έχει ως εξής:

2. α. Τα δυο τελευταία εδάφια της παρ. 3 του άρθ. 68 του N.4172/2013 αντικαθίστανται, ως εξής:
«Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ' ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.»
β. Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά.