Μάλτα γιοκ: Τα εργασιακά μπλοκάρουν τη συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου

Κλεισμένα φαίνεται ότι είναι τα θέματα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων από το 2019

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες δέκα ημέρας έως το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα, ώστε να υπάρχει περιθώριο για αποφάσεις αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, δύο εβδομάδες αργότερα. Στόχος είναι εν τω μεταξύ η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Με το χρόνο να μετρά πάλι αντίστροφα η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να επιστρέψουν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της Μάλτας.

To "πρώτο μπλόκο" για την Ελλάδα είναι η επιμονή του ΔΝΤ να "μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με κανένα τρόπο".

Την ίδια ώρα, το Ταμείο φαίνεται πως έχει έτοιμο «δεύτερο μπλόκο» για την Ελλάδα, καθώς έκθεση ανεξάρτητου γραφείου, που λειτουργεί όμως στους κόλπους και για λογαριασμό του ΔΝΤ, παραπέμπει για τον Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις του Ταμείου για συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι συζητήσεις των Βρυξελλών έφτασαν κοντά σε συμφωνία, με τα εργασιακά να παραμένουν με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κλεισμένα φαίνεται ότι είναι τα θέματα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων από το 2019.