Οι δανειστές ανεβάζουν το “λογαριασμό” των οφειλών του Δημοσίου

Πάνω από 8 δισ. ευρώ χρωστά το κράτος σε ιδιώτες, σύμφωνα με έκθεση των θεσμών

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έδωσε σήμερα μόνο το τελικό “ΟΚ” για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά παράλληλα ενέκρινε και μία έκθεση των θεσμών, σύμφωνα με την οποία οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα 8,045 δισ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής:

- 3,62 δισ ευρώ προς προμηθευτές

- 1,44 δισ ευρώ σε βεβαιωμένες επιστροφές φόρων

- 1,58 δισ ευρώ σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων

- 1,41 δισ ευρώ σε συντάξεις όπου εκκρεμούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.


Σύμφωνα πάντα με την έκθεση των θεσμών, τα χρέη προς ιδιώτες έφταναν στα 9,55 δισ. στο τέλος Ιουνίου, ενώ μειώθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 8,04 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα "φουσκωμένα" σε σχέση με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου του Δελτίου για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφουν σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή μία διαφορά άνω των 3 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, και έτσι εξηγείται αυτή η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων, κυρίως εφάπαξ, καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.