Η επιστροφή του ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος: Πυρετός αποφάσεων το Σεπτέμβριο

Καυτός αναμένεται και ο φετινός Σεπτέμβριος και στο κυβερνητικό επιτελείο οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις καθώς τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων (που έχουν διορία το Σεπτέμβρη) στενεύουν ασφυκτικά.

Διαβάστε σχετικά: Ποια είναι τα 35 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Μέσα στον ερχόμενο μήνα, το κουαρτέτο των εκπροσώπων των δανειστών θα βρεθεί στην χώρα μας δυο φορές. Ενώ αναμένεται και η πολυσυζητημένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος.

Τρίτον, αλλά όχι πιο ασήμαντο, είναι ότι το ΔΝΤ αποφασίζει το αν θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το κουαρτέτο αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι του κλιμακίου του ΔΝΤ, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν μερικές μέρες ακόμη, για τη διαβούλευση του άρθρου ΙV.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, όπως προβλέπει το ΙV άρθρο του καταστατικού του Ταμείου, θα κάνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας,  εστιάζοντας και σε θέματα που δεν θίγουν οι τακτικές αξιολογήσεις των θεσμών.

Μετά την έναρξη εφαρμογής των Μνημονίων, έγινε μόνον μια τέτοια αξιολόγηση, το Μάιο του 2013, δηλαδή πριν από 3  χρόνια.

Η αξιολόγηση αναμένεται να κρίνει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.