Eurogroup: Κλείνει η αξιολόγηση, εκκρεμότητα το χρέος

Παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".

Ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουν σε πολλά, ξεπερνώντας τις... γερμανικές κόκκινες γραμμές ώστε να κλείσει εντός των επόμενων εβδομάδων το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ξεπερνώντας τις συμπληγάδες του Euroworking Group

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πέρασε τη Δευτέρα στο Βόσπορο με κυρίως μενού το προσφυγικό και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ωστόσο στο μυαλό όλων βρίσκεται από την επομένη της υπερψήφισης των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου το σημερινό Eurogroup.

Ενδεικτική είναι η σπουδή του πρωθυπουργικού επιτελείου να υπάρξει τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού η κα Μέρκελ εξέφρασε τη σιγουριά της ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα αποφέρει καρπούς και δεν θα προκύψουν αναπάντεχες εξελίξεις από τυχόν εμπόδια από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Eurogroup σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των σχεδόν 11 δισ. ευρώ (αντί της κανονικής των 5,6 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου), ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα περιμένει ακόμα λίγο για την επίσημη πρώτη με γραβάτα, καθώς ο πήχης για το χρέος είναι ακόμη χαμηλά, λόγω του σημαντικού χάσματος μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.