Έφυγαν για να ξανάρθουν οι δανειστές: Ασφαλιστικό και φόροι τα ανοικτά μέτωπα

Έφυγαν για να ξανάρθουν σε περίπου 10 μέρες (αν δεν υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις) οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση προχώρησε θετικά. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος παραπέμπει σε «πολιτικό επίπεδο» για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του εκπροσώπου των θεσμών, πηγή δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή το monentum για να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση» αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ημερομηνία επανόδου τους.

Γεγονός παραμένει ότι τα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα παρέμειναν ανοικτά.

Για το ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι δανειστές «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Αγορά», οι δανειστές επιμένουν ότι και το όριο των 384 ευρώ για την κατώτατη σύνταξη είναι υψηλό. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δανειστές ζητούν να ακυρωθούν μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα απέφεραν 300 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να παρθούν πίσω οι φόροι σε κρασί και στοίχημα. Επίσης έχουν ενστάσεις και για τη δημόσια διοίκηση, ζητώντας τα στοιχεία για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Ανοίγει το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση για την συζήτηση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», δηλαδή τα μέτρα που είναι γνωστά ως «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης και που είχαν κατατεθεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά «πάγωσε» καθώς οι θεσμοί δεν το είχαν εγκρίνει.

Τώρα όμως φαίνεται ότι η Αθήνα πήρε το πράσινο φως από τους δανειστές για την προώθηση των περισσότερων μέτρων του παράλληλου προγράμματος. Ειδικότερα, από το αρχικό νομοσχέδιο θα αφαιρεθούν εκείνες οι διατάξεις που ήδη έχουν θεσπιστεί με ΠΝΠ και όσες διαγράφησαν από τους εκπροσώπους των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα της δημόσιας Υγείας όπως: υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων, διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές. Διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών. Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε. κ.α.