Μοσκοβισί: Είστε σε καλό δρόμο, ο Τσίπρας… μεταλλάχθηκε

«Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε με αισιοδοξία σήμερα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1. "Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που άλλαξε (υπέστη μετάλλαξη, ωρίμανση)", δήλωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε : "Σήμερα, από πλευράς της Κομισιόν μπορώ να πω ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν σταδιακά χρήματα, πρώτ' απ' όλα 2 δις και μετά 3 δις ευρώ". 

Διαβάστε σχετικά: Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα πάρει τρία δισ. γιατί έχει πιάσει τους στόχους!

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι εντός του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου  θα εξετασθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που είναι δουλειά της ΕΚΤ και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους "για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση". 

"Το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλό δρόμο. Τούτο προϋποθέτει ότι ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί: Για την ελληνική Κυβέρνηση σημαίνει ότι συνεχίζει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ξαναβρεί η χώρα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για δε τους εταίρους της Ελλάδας που είναι τα κράτη μέλη στο Eurogroup στην ευρωζώνη, (σημαίνει) να έχουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι τους Έλληνες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα" τόνισε ο Μοσκοβισί.  

Σε ερώτημα για το εάν προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η Ελλάδα ή η κρίση της μετανάστευσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε :

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο αποτελούν προτεραιότητα της Επιτροπής, η οποία δίνει βάση στην βελτίωση της ανάπτυξης και την επιστροφή στην απασχόληση. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή, που με τη σειρά της θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και την οικονομική κρίση της Ελλάδας και την μεταναστευτική κρίση... Σε ότι αφορά στην Ελλάδα πρόκειται για μια χώρα που έχει προβλήματα κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης, και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά γι' αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία και σας διαβεβαιώ ότι η Επιτροπή δεν έχει άλλη προτεραιότητα από την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη και όλες οι πολιτικές της προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη θέσπιση φόρου για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και εξήγησε: "Δεν πρέπει να δεχτούμε όλους τους μετανάστες -πρέπει να τους διακρίνουμε ανάλογα με την προέλευση, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες για δικούς της οικονομικούς λόγους".