Έπιασαν δουλειά τα κλιμάκια- ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπό καύσωνα και αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησαν σήμερα τις επισκέψεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι τεχνοκράτες της τρόικα που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. 

Ο φωτογραφικός φακός τους συνέλαβε έξω από το Χίλτον γελαστούς και κοστουμαρισμένους, παρά την υπερβολική ζέστη και τους ακολούθησε μέχρι το Γενικό Λογιστήριο. Στο ΓΛΚ μετέβησαν περίπου 12 άτομα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με βασικό αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα λειτουργούν -καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

Οι πιστωτές πιέζουν για κύρωση και τρίτης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στον Αύγουστο

Ήδη 54 τεχνοκράτες βρίσκονται στην Αθήνα ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φθάσουν και τα "μεγάλα κεφάλια":  ο Γερμανός Ράσμους Ρέφερ - διάδοχος του επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ - ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ και από την ΕΕ ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς. 

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι θεσμοί πιέζουν για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, κατι που η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά. «Δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε.

Πάνω από 300 αστυνομικοί, αντιτρομοκρατική, ΕΚΑΜ και ελικόπτερα θα ελέγχουν κάθε διαδρομή των θεσμών.  

Tα τεχνικά κλιμάκια έφτασαν γύρω στις 10 το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ αναμένεται να έχουν επίσης επαφές στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το πού και με ποιους θα συναντιούνται οι επικεφαλής της πάλαι ποτέ τρόικας, που έχει αποκτήσει και τέταρτο μέλος.

Θερμό καλωσόρισμα: Η αφίσα ειναι απο τοίχο έξω απο το Γενικό Λογιστηριο του Κράτους, στην γωνία Πανεπιστημίου και Κοραη

Φωτορεπορτάζ Γιάννης Κέμμος