Eurogroup: Αποκλείεται να δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα για το ΔΝΤ

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε κατηγορηματικά στο Reuters ότι αποκλείεται το Eurogroup να δώσει χρήματα στην Ελλάδα για να πληρώσει απόψε τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται έκανε τη δήλωση λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup γίνεται αφότου η Ελλάδα κατέθεσε μια νέα πρόταση προς διαπραγμάτευση η οποία δεν περιλαμβάνει το ΔΝΤ και προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας για 2 χρόνια από τον ESM και παράλληλη απομείωση του χρέους.  

Ψυχρή ήταν η υποδοχή της Ευρωζώνης στην ελληνική πρόταση όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε νέες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση ακύρωσης του δημοψηφίσματος και πως θα δεχτεί συμβιβασμό μόνον εφόσον αυτός οδηγεί πράγματι σε λύση και όχι "συμβιβασμό για το συμβιβασμό". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι θα περιμένει η χώρα του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκειμένου μετά να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.