Γιατί ο Βαρουφάκης πάει εκτάκτως στο Παρίσι

Το Παρίσι θα είναι τελικά ο πρώτος σταθμός του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο των επαφών του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα ο κ. Βαρουφάκης θα μετέβαινε τη Δευτέρα το πρωί στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Παρίσι.

Ωστόσο το πρόγραμμα άλλαξε.

Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα είναι ότι οι συζητήσεις μέχρι τώρα γίνονταν δια αντιπροσώπων, ενώ Μάρτιν Σουλτς και κυρίως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άκουσαν από πρώτο χέρι τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Το σκηνικό που παρουσιάζεται από τα διεθνή media είναι ένα σκηνικό ρήξης και ο Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά το δείπνο Ολάντ - Μέρκελ - Σουλτς αποφάσισε να φύγει άμεσα για το Παρίσι.

Όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο «έκπληκτος» όπως δήλωνε, Μάρτιν Σουλτς, επιταχύνουν τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βαρουφάκης - μετά το σοκ που προκάλεσε στον κ. Ντάισελμπλουμ - μεταβαίνει εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εκεί θα μπορέσει να εξηγήσει με ακρίβεια τις ελληνικές θέσεις για τη συμφωνία και αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την τρόικα, αλλά μόνο με τους εταίρους, δηλαδή τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Κομισιόν, την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ.

Στο εξωτερικό τα μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει ήδη εχθρικό κλίμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης αναγκάστηκε να εγκαλέσει για... αγένεια δημοσιογράφο του BBC και να της επισημάνει ότι έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις στα αγγλικά για τις καταλάβει...