Οι 3 φόβοι και ο άγνωστος… εκλογικός Χ του προϋπολογισμού

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Αισιοδοξία με αστερίσκους διαπνέει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, η οποία και επηρεάζει άμεσα τις προβλέψεις και την πορεία των οικονομικών μεγεθών και της επόμενης χρονιάς, και – κατά συνέπεια – και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, η επίτευξη του – αναθεωρημένου - στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014 θεωρείται δεδομένη, με την οποιαδήποτε απόκλιση (αν) καταγραφεί στο κλείσιμο να εκτιμάται οριακή – στη 0,1 εκατοστιαία μονάδα -, που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα θα επιτευχθεί λαμβάνοντας υπόψη και τα αναδρομικά, που πρέπει να καταβληθούν στους ενστόλους, και τα οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι κουρεμένα.

ΟΙ 3 ΦΟΒΟΙ...

Στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πάντως, μιλώντας στο news.gr, δεν κρύβει την ανησυχία του για τρεις συγκεκριμένους παράγοντες από πλευράς δαπανών, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην πορεία των δημοσιονομικών. Ποιοι είναι αυτοί ;

·         Οι δήμοι, όπου εκεί καταγράφεται τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ

·         Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), η εξέλιξη των οικονομικών του οποίου χαρακτηρίζεται από την ίδια πηγή ως «μεγάλο πρόβλημα»

·         Τα οικονομικά δεδομένα συγκεκριμένων νομικών προσώπων, που δεν κατονομάζονται από αυτό το στέλεχος, αλλά για τα οποία σχολιάζει ότι «Ξέρουν καλά οι διοικήσεις τους ποια είναι τα προβληματικά...».

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, οι όποιες αποκλίσεις καταγραφούν χαρακτηρίζονται αναμενόμενες, καθώς υπάρχουν περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ μη φορολογικών εσόδων, που μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά.

...ΚΑΙ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ Χ

Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα έσοδα, που έχουν λαμβάνειν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως άγνωστο Χ. Κι αυτό, γιατί, με δεδομένη την παράταση κατά ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης, «δεν έχουμε εικόνα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο ρυθμός αποπληρωμής του φόρου, αφού από τον πρώτο μήνα αποκτούμε πάντα μια καλή και σχετικά ενδεικτική εικόνα».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζεται σε κάθε ευκαιρία – όχι επίσημα –πως η όποια αστοχία στην είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου θα οδηγήσει σε μέτρα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και καταγράφεται επίσημα στο μνημόνιο.

Μάλιστα, η όποια αρνητική εξέλιξη στην πορεία των εσόδων – αν πέσουν εντελώς έξω οι εισπράξεις από τη φορολογία ακινήτων – μπορεί να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς και – κατά συνέπεια – και τους όποιους σχεδιασμούς ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, και οι οποίοι σχετίζονται και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμα και μέσα στο 2014.