Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα

Τη δημοσιότητα βλέπει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα μετά τον τελευταίο έλεγχο που ουσιαστικά οδήγησε στη δόση των 6,3 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση της τρόικας θα γίνονται θετικά σχόλια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, ενώ θα αναφέρονται αναλυτικά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναφέρεται αναλυτικά στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

Για τον Ιούνιο : Απαιτείται η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, το νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και η θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Για τον Ιούλιο :Απαιτείται η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και η συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του "πόθεν έσχες", η υιοθέτηση δασικού νόμου, η θέσπιση νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στα μέσα Μάιου προκειμένου να εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα και να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στην καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σημείωσε πως το πλεόνασμα του 2013 είναι ένα καλοδεχούμενο ορόσημο, όπως και η επιστροφή της χώρας στις αγορές, διευκρινίζοντας πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Σε ερώτηση εάν το Ταμείο είναι σύμφωνο με την μετάθεση των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, είπε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο σε βάθος 12μηνου, ωστόσο ανάφερε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 κάτι που θα προσδιοριστεί κατά την επόμενη, έκτη, αξιολόγηση της τρόικας το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγλου, και, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.