Wall Street Journal: Είναι το πλεόνασμα… greek statistics;

“Κάτι δεν πάει καλά” με τους αριθμούς, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat και αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, σχολιάζει η στήλη της Wall Street Journal “Real Time Brussels”, και εξηγεί γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα θυμίζει... εποχές greek statistics.

Διαβάστε: Επιβεβαίωσε τα στοιχεία για το πλεόνασμα 3,4 δισ. η Eurostat

Όπως παρατηρούν οι αρθρογράφοι Ματίνα Στεβή και Τσαρλς Φορέλ, τα στοιχεία της Eurostat κάνουν λόγο για έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 23 δισ. ευρώ και αποπληρωμή τόκων ύψους 7,2 δισ. ευρώ – επομένως, με την καθολικά αποδεκτή από τους οικονομολόγους έννοια του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά είναι και πρωτογενές έλλειμμα, ύψους 16 δισ. ευρώ!

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, εξήγησε στη Wall Street Journal πως για τον καθορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αφαιρέθηκαν από το έλλειμμα μόνο οι πληρωμές τόκων, αλλά και “ορισμένα πράγματα, κυρίως για να αντανακλάται καλύτερα η βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση” της χώρας.

Όπως προσθέτει ο Ο' Κόνορ, το 2013 οι διαφοροποιήσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο στο εφάπαξ κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που αντιστοιχεί στο 10,8% του ΑΕΠ. Αφαιρώντας το κόστος αυτό, καθώς και άλλα μικρότερα, από το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, προκύπτει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,8% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς αν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ο' Κόνορ απάντησε: “Όχι, αυτός ο ορισμός είναι για τη συγκεκριμένη χώρα”...