Σε τουλάχιστον 3 δισ. προσβλέπει η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Μαζικές είναι οι προεγγραφές από επενδυτές για το πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, μέχρι τις 18:00 οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 13 δισεκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πέντε και πλέον φορές τον αρχικό στόχο, που είχε τεθεί. Ποιος είναι αυτός ; Τα 2,5 δισ. ευρώ!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αντλήσει κάτι παραπάνω από τα 2,5 δισεκ. ευρώ, που υπολόγιζε αρχικά. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσό μπορεί να αυξηθεί σε περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ.

Νεώτερες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα "έδωσε  εντολή  σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking»  σε  ευρώ  και  υπό  το  αγγλικό  δίκαιο.   Η  συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον".

Τα χαρακτηριστικά του ομολόγου (χωρίς να γίνεται γνωστό το κουπόνι) έχουν ως εξής:

Issuer:          The Hellenic Republic
Issuer rating:   Caa3/B-/B- (all stable)
Format:          Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system
(BOGS) clearing
Size:            EUR Benchmark
Maturity Date:   17 Apr 2019 – 5 Years
Settlement Date: 17 Apr 2014 – T+5
Coupon:          [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act
Denominations:   EUR 1,000
Law/Listing:     English Law / Athens Stock Exchange regulated market
Docs             Standalone
Lead Managers:   BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS
B&D:             JPM
Selling restrictions:  144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK
Timing:          Taking IOIs now, expect tomorrow's business

Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 4,75% και 5,25%.

Αναφερόμενα στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες επισημαίνουν το βελτιωμένο περιβάλλον και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση.

Με την εξυγίανση των τραπεζών συνδέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος την έξοδο στις αγορές. Μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

"Το επιβεβαιώνει η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε έξι φορές. Το 90% προήλθε από το εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 3 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια", σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος. Ο ίδιος εστίασε στη δραματική μείωση των spreads,αλλά και στην άνοδο των τιμών  των μετοχών στο Χρηματιστήριο.