Πρώτη δύναμη σε τάνκερ και φορτηγά η Ελλάδα

Πρώτη δύναμη σε τάνκερ και φορτηγά η Ελλάδα

Πρώτο το λιμάνι του Πειραιά σε ανάπτυξη παγκοσμίως

Πρώτη δύναμη στα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αλλά και τρίτη πλέον στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι η ελληνόκτητη ναυτιλία, σύμφωνα με την έκθεση The Review of Maritime Transport 2017 της UTCTAD. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» παραμένει πρώτη και με διευρυμένη διαφορά, στη συνολική παγκόσμια κατάταξη με βάση τη μεταφορική δυναμικότητα.

Τα παραπάνω μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τον κλάδο, ωστόσο τα αυξανόμενα μερίδια του ελληνικού στόλου εμπορευματοκιβωτίων αλλά και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών είναι αξιοσημείωτα. Όντας ένας από τους κλάδους που η κρίση στις ναυλαγορές ήταν εντονότατη, αποκτά πρόσθετη σημασία το γεγονός ότι τα ελληνικά μερίδια έχουν αυξηθεί εις βάρος κυρίως των γερμανικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Πειραιάς εμφανίζει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (14,1%, σύμφωνα με την UNCTAD) και κατατάσσεται πλέον στην 36η θέση παγκοσμίως και στην τρίτη θέση μεταξύ των λιμανιών της μεσογείου και στην 7η μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών λιμένων.