Πώς η κρίση αποψίλωσε τον ακτοπλοϊκό στόλο

Πώς η κρίση αποψίλωσε τον ακτοπλοϊκό στόλο

Με 45 πλοία οι 4 μεγάλες εταιρείες από 125 το 2001

Η πολυετής ύφεση, σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό από τιs αερομεταφορέs, μείωσε σημαντικά τον στόλο τηs ακτοπλοΐας. Σήμερα οι τέσσεριs μεγάλεs εταιρείεs του κλάδου, δηλαδή οι Μινωικέs Γραμμέs, η ΑΝΕΚ, η Helelenic Seaways και η Αttica Group, ελέγχουν 45 πλοία, όταν το 2001 είχαν 125. Η συρρίκνωση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησηs. Συγκεκριμένα, η ζήτηση για επιβατικές μεταφορέs και μεταφορέs οχημάτων από το 2009 έχει μειωθεί κατά 46%, όσο ακριβώs και ο στόλοs. Πάντωs, οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εμφανίζουν κέρδη έπειτα από οκτώ χρόνια χρήσηs.

Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, φτάνει οριακά λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα λειτουργικά κέρδη ανέκαμψαν, όπως και τα καθαρά.

Έτσι τα έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κινήθηκαν στη διάρκεια του 2016 στα 152 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη 16η ετήσια μελέτη της XRTC, στην οποία σημειώνεται ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, οι εταιρείες εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλό λειτουργικό κόστος.