Φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες στα νησιά ζητά η κυβέρνηση

Φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες στα νησιά ζητά η κυβέρνηση

Ν. Σαντορινιός: Διεκδικούμε επαναφορά των φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Τα νησιά προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί την επαναφορά των φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να προσφέρει ευκαιρίες ευελιξίας και αντοχής στο πρόσθετο κόστος που επιφέρει η νησιωτικότητα. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ημερίδα που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), με θέμα «Επιχειρηματικότητα στα Ευρωπαϊκά Νησιά».

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού, που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και θα σχετίζεται με την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές, λόγω του πρόσθετου κόστους που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδύναμου, αναφορικά με το κόστος μεταφοράς για τους νησιώτες, και στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών.

Για τα φορολογικά κίνητρα σημείωσε ότι μπορεί να είναι η θέσπιση χαμηλής φορολογίας εισοδήματος για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και ένα ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για όλα τα νησιά, όπως ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές και αγαθών στην Ευρώπη (πχ. Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία).

Ο υφυπουργός σχολίασε ότι από τα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στη λογική ενός ενιαίου δημοσιονομικού χώρου και της αύξησης των φορολογικών εσόδων, αφαιρέθηκε αυτή η ειδική μέριμνα που τώρα η χώρα διεκδικεί την επαναφορά της, περιβάλλοντάς την με τον μανδύα μίας κοινοτικής οδηγίας για τα φορολογικά καθεστώτα των νησιών της Ευρώπης.

Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα, επισήμανε ότι η στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σύνθετου χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα συγκεντρώνει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προς ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία τοπικών clusters, οικονομιών κλίμακας και μείωση του κόστους μεταφορών.

Ο Γιώργος Μπενέτος, πρόεδρος του INSULEUR, προεδρεύων της εναρκτήριας συνεδρίασης, υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, ιδιαίτερα μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μαλτέζικης Προεδρίας στην ΕΕ, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης της ΕΕ που δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες των νησιών και των επιχειρήσεων πρέπει να τροποποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία και να βρεθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των ευρωπαϊκών νησιών.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης τέθηκαν τα ερωτήματα εάν οι υπάρχουσες πολιτικές και εργαλεία για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα νησιά είναι επαρκείς ή κάποια νέα εργαλεία ή μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να συμμετάσχουν με ίσους όρους στην πορεία ολοκλήρωσης.

Στις τεχνικές συζητήσεις έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ορισμένων νησιωτικών επιμελητηρίων.

Πηγή ΑΠΕ